Twee keer Europees stepgoud in Tsjechië

WOUDENBERG/RACICE – Twee leden van Team Versekip.nl reisden afgelopen weekend naar Tsjechië af voor het EK steppen. De steppers keerden terug met maar liefst vier medailles, waarvan twee goud, één zilver en één brons. Jelani Lazic streed als één van de jongsten mee bij de heren pupillen, dit zijn de jongens tot en met twaalf jaar. Rosanne Reijne had maar liefst drie titels te verdedigen in de koningsklasse, namelijk op de sprint, de estafette en de lange afstand.

Voor drie dagen lang was het terrein dat voor meerdere takken van sport wordt gebruikt omgetoverd tot een heus ‘stepdorp’. Op de eerste dag van het evenement werd er bij een temperatuur van 36 graden gestreden om de Europese sprinttitels. Jelani schopte het op een afstand van 500 meter tot de halve finale en eindigde daarmee in de top 8. Rosanne moest een afstand afleggen van 850 meter op een ongebruikelijk sprintparcours waar een hoogteverschil in zat. Zij kwalificeerde zich met een tweede tijd. In de finale kon zij op het laatste rechte stuk van 300 meter haar tegenstandster Fiona Olthof (NL) voorbij en verdedigde met verve haar titel. Verrassend was nieuwkomer Kristina Fryzová (CZ), zij werd tweede.

Op de tweede dag stond er een criterium en een estafette op het programma. Ook deze dag was het met een temperatuur van 33 graden nog erg warm. De dag begon met het 12 km lange damescriterium. Met een groepje van vijf werd tot de laatste kilometer samen gereden. Waar Rosanne voor de laatste klim nog op een vierde positie lag, kon zij zich nog naar het zilver sprinten. Fryzová pakte haar eerste Europese goud en Olthof pakte het brons. Voor de heren pupillen duurde het criterium 2 km. Jelani kreeg gedurende de race last van een oude blessure en werd negende.  

De dag werd afgesloten met het spektakelonderdeel, de estafette. Rosanne zat samen met Zuiddam en Olthof in het Nederlandse damesteam en werd voor de zevende keer op een EK estafettekampioen. De tweede gouden plak voor Rosanne was hierdoor een feit.

Het weekend werd afgesloten met het koningsnummer waarbij de dames zeven ronden van 5 km moesten afleggen. Rosanne reed in de tweede ronde lek en kwam hierbij op een achtste positie te liggen met ruim een minuut achterstand op de nummers 1 en 2. Zij vocht zich op indrukwekkende wijze terug naar een derde plek met slechts 16 seconden afstand op de nummer 1. Jelani moest één ronde afleggen. Hij reed een sterke race en vocht zich naar een zevende plaats.