Titels voor High Level bij Europees kampioenschap sprint

In het regenachtige donker maakte de 21-koppige selectie van Stepteam High Level – Van der Laan zich klaar voor het tweede Eurocupweekend, dat dit keer werd georganiseerd door collegateam Stepteam Twente in de Overijsselse plaatsen Oldenzaal en Losser. Dit weekend werd er tevens gestreden om de Europese Sprinttitel, die voor het laatst te verdienen viel in 2011 tijdens het EK dat in Woudenberg plaatsvond.

In de dagen voorafgaand aan het evenement werd er druk gespeculeerd over de kanshebbers tijdens het EK. Opmerkelijk was dat de 21-jarige Stephan Bouman uit Woudenberg ook genoemd werd als één van de favorieten. Bouman die onlangs vierde werd op het NK Sprint, maar desondanks aan kop gaat in de Nederlandse competitie, was zelf verrast aangewezen te worden als kanshebber voor deze titel. Door afwezigheid van de Deense Christian Iversen die er in 2011 met de titel vandoor ging, werd al snel duidelijk dat de Woudenberger het zou moeten opnemen tegen de Tsjechische Marek Kadlec (18) en huidig Nederlands Kampioen Machiel Steenbergen (19) uit Zwolle. Na een razendsnelle individuele 400 meter wist hij zich als tweede te plaatsen voor de zespersoons heats van 800 meter. De drie favorieten kwamen elkaar na enkele heats tegen bij de start van de finale. Onder luid gejuich van de veelal Nederlandse toeschouwers werd er in deze finale zeer tactisch gereden. Met een kleine stuurfout van de op kop rijdende Kadlec in de laatste bocht, ontstond ontsnappingsruimte, waarop Bouman en Steenbergen de eindsprint inzetten. Met een krappe meter voorsprong dwong Bouman de regerend Nederlands Kampioen op de knieën en behaalde hiermee de felbegeerde Europese Sprinttitel.

Bij de vrouwen verloor de gedoodverfde topfavoriet Rosanne Reijne op een haar na haar Europese Sprinttitel aan Hermien Koers uit Kampen. Koers was jaren achtereen nationaal en internationaal ongeslagen kampioen en laat Reijne achter met enkel de Nederlandse- en Wereldtitel. Wel wist Rosanne’s drie jaar jongere zusje Maxime voor het eerst op Europees niveau een derde plaats te behalen op de sprint.

Het Woudenbergse team kreeg ook bij de jeugd de handen op elkaar voor de talentvolle Jamie-Lynn van Dijk en Gerwout Lamberink die net als hun trainer Mario Reijne Europees Kampioen werden. Kersverse kampioenen Van Dijk en Lamberink en titelverdediger Reijne streden respectievelijk om de titel bij de dames pupillen, heren junioren en heren veteranen.

Zoals binnen de Eurocupweekenden inmiddels traditie is, wordt er op de tweede wedstrijddag een duurrace verreden. Op de wielerbaan in Oldenzaal verzamelden zich op zondagochtend een groot aantal steppers om daar de 41 kilometer lange wedstrijd te steppen. Het licht geheuvelde parcours was al in 2008 en 2011 onderdeel van de Nederlandse competitie en daardoor niet onbekend onder de Nederlanders. Toch durfde niemand vooraf een voorspelling te doen over de invulling van de erepodia.

Binnen de dameswedstrijd wilde Rosanne Reijne absoluut geen risico lopen op verlies en besloot halverwege de wedstrijd de kopgroep te verlaten door zelfstandig het tempo te gaan opvoeren. Zij wist hiermee het gevaar van de sterke eindsprint van Hermien Koers te ontlopen en met grote voorsprong solo over de finish te komen. Opnieuw moest Maxime Reijne het afleggen tegen de veel ervarenere sprintster en werd met een halve wiellengte achterstand knap derde in deze spannende race.

De slotrace van dit weekend bestond uit de endurance race van de heren. De afwachtende houding van de internationale kopgroep zorgde voor weinig vuurwerk in het begin van de wedstrijd. Het kaf werd van het koren gescheiden door de onverwachte tempowisselingen van de knechten van favoriete koprijders. Tot verbazing van zowel de rijders als het publiek wist de ervaren stepveteraan Mario Reijne tot de laatste meters bij de kopgroep te blijven. Marek Kadlec was in de eindsprint te sterk voor Reijne. Deze kwam vlak achter de Duitse Niklas Röther als derde over de meet.

De eerstvolgende wedstrijden vinden plaats op 13 juli a.s. bij de Nedereindse Berg en eind van de maand gaat een groot aantal steppers van het team naar Duitsland om wederom aan een Eurocup deel te nemen, o.a. het EK estafette.

Pin It

Comments are closed.