Stepteam High Level naar WK dankzij goede begeleiding

De selectie van Stepteam High Level scoort goed. Het team behaalde al vele titels en medailles, en mag nu uitkomen op het WK Tsjechië. En dat is mede te danken aan de professionele topsportbegeleiding van Sport- en Paramedisch Centrum Geerestein in Woudenberg.

De begeleiding van Geerestein richt zich op twee typen ondersteuning. Fysiotherapeut en orthopedisch manueel therapeut Jacqueline Stoel : “Bij acute blessures zorgen we zo snel mogelijk voor fysiotherapeutische begeleiding, en we geven preventie en sportondersteuning om prestaties te verhogen en blessures te voorkomen.” Daarom bedacht en schreef Stoel voor het succesvolle stepteam een speciaal programma om sporters te trainen en begeleiden. “Vooral in de winterperiode werken we met schema’s voor krachttraining zodat de been- en rompspieren in goede conditie blijven voor het stepseizoen.” Stepteam High Level is een innovatieve vereniging. “De sport staat nog in de kinderschoenen maar het team uit Woudenberg loopt voor op andere stepteams, pakte vorig jaar de krachttraining op.” De stepsport wordt ook niet ondersteund door NOC*NSF. “Het zit op een lager level dan schaatsen, atletiek en zwemmen waar alles multidisciplinair is, waar een voedingsdeskundige, sportarts, sportpsycholoog en inspanningsfysioloog meekijken en meegaan.” Stoel heeft echter de benodigde ervaring en expertise vanuit de topsport om de sporters met goede begeleiding naar een high performance level te krijgen. “Van 2002-2010 begeleidde ik de Nationale zwemploeg en was mee naar de Olympische Spelen in 2004 Athene en 2008 Peking.

Foto WK artikel sportschool mei 2014

Foto : Gerwout Lamberink.

Speciale training
” Stoel schreef het speciale programma en denkt mee. “Dit jaar besteden we extra aandacht aan core stability omdat vanuit de romp alle bewegingen worden aangestuurd en het dus belangrijk is om daar op te focussen.” Dat gebeurt tijdens een speciale training die collega Mary Maissan geeft. “Zij is sportmasseuse en -instructrice en begeleidt de sporters in de zaal.” De voorbereiding op het WK in Tsjechië is niet anders of intensiever dan gebruikelijk. “Met ons trainingsschema bereiden we de sporters gedurende het hele jaar voor. Wel begeleiden we nu 1 stepper met een blessure.” Volgend jaar moeten er verdere stappen gezet worden en gaat Geerestein ook meer maatwerk leveren voor individuele sporters. En dat doet het centrum allemaal, gewoon omdat het leuk en belangrijk is. “Als centrum willen we lokale sporters zo goed mogelijk ondersteunen.”

Pin It

Comments are closed.