Ondanks extreme warmte en hoosbui toch Europese Titels voor Stepteam High Level

Op 27 en 28 juli hebben er in het Duitse Jüterbog twee wedstrijden om het Europees Kampioenschap en één Eurocup wedstrijd plaatsgevonden. Uiteraard was Stepteam High Level – Van der Laan van de partij en wel met tien steppers. Na het succesvolle Europees Kampioenschap in Woudenberg in 2011 waren er heel wat titels te verdedigen. Dat de druk hoog was voor het team om minstens evenveel medailles te winnen was vanzelfsprekend.

Duist1

Jüterbog is een stadje met ruim 12000 inwoners in de Duitse deelstaat Brandenburg wat ongeveer 70 km ten zuiden van Berlijn ligt. Jüterbog staat in Duitsland bekend om het inline skaten en hun prachtige inline skate stadion. De Flaming-Skate-Arena was in 2005 de plek waar het Europees kampioenschap inline skaten werd gehouden. Verder zijn er in en om Jüterbog tracks van 11 km tot 94,5 km autovrij waar je kunt skaten, fietsen of steppen.
Op zaterdag vond eerst het EK tijdrit plaats over een afstand van 11 km. Bij de heren senioren waren de Nederlandse favorieten Stephan Bouman, Peter Groeneveld en Martijn Tiemens. Onder de ruim honderd deelnemers behoorden er ook nog een hand vol Tsjechen en Finnen tot de kanshebbers. Onder zeer warme omstandigheden (36 graden) begon om 16:00 uur de tijdrit met als eerste aan de start de leider in de Eurocup ranking Martijn Tiemens. 30 seconden later mocht Stephan Bouman starten. Hij haalde op 2/3 van de rit Martijn in, waardoor hij er na de finish zeker van was dat hij op dat moment bovenaan stond. De veel later gestarte snelle Fin Kai Immonen en Tsjech Tomas Pelc eindigden uiteindelijk respectievelijk 14 en 13 seconden voor hem. De grootste Nederlandse kanshebber Peter Groeneveld uit Oldenzaal werd na een ongelukkige val op een houten brug nog knap 4e met maar 1 seconde achterstand op Stephan Bouman, maar wel eerste bij de masters. Bij de heren veteranen (50+) was de verrassing van de dag Hans Lamberink. Hij werd 3e in het sterke veteranenveld na de Fransman Serge Cercleron en winnaar Mario Reijne.
Bij de dames senioren (18-39 jaar) was het een Hollands onderonsje waarbij de volgorde zeer verrassend was.  Maxime Reijne was dit keer haar oudere zus Rosanne Reijne te snel af en met een verschil van 12 seconden ging zij er met de titel vandoor. De nummers 3 tot en met 5 waren ook Nederlandse dames, waardoor weer aangetoond werd dat ze in Nederland goed bezig zijn en op eenzame hoogte staan. Ook bij de dames masters (40-49 jaar) was het een High Level rijdster die Europees Kampioen werd, namelijk Margo van Ekeren. Zij won met een verschil van 37 seconden van de Finse nummer 2 Kirsi Käyhty.
Bij de jeugd was er nog maar één stepper van High Level nadat Niels van Ekeren geblesseerd was geraakt. Zijn broertje Koen van Ekeren reed naar een verdienstelijke 4e plaats bij de heren pupillen (10-12 jaar).
Om 19:00 uur startte de heren estafetteteams aan de door de warmte ingekorte race van 15 minuten en 1 ronde. Het altijd spannende onderdeel werd gewonnen door de Finnen met daarachter het Nederlandse team met Peter Groeneveld, Martijn Tiemens en Stephan Bouman. De Denen (en tevens de mannen waar de volgende Eurocup zal plaatsvinden) werden 3e. Bij de dames werd het nog even spannend wie er 1e  ging worden, team Nederland 1, waar Rosanne en Maxime Reijne en Wenda Zuiddam in zaten, of team Nederland 2. Uiteindelijk was de conditie van het eerste team toch beter en dit team werd dan ook Europees Kampioen op de estafette. Team Nederland 3 werd 3e op gepaste afstand maar ruim voor de Finnen en Italianen.
De Eurocup wedstrijd op de volgende dag werd 7,5 uur vervroegd in verband met de te verwachte extreme hitte (39 graden) naar 7:00 uur in de ochtend, wat voor sommige steppers wat problemen met opstaan en eten met zich meebracht. Nadat de meeste steppers om 4:30 uur waren opgestaan en zich klaar hadden gemaakt begon de wedstrijd om 7:00 uur precies met de heren en één minuut later gingen de dames en de jeugd van start. De af te leggen afstand was voor de junioren, senioren, masters en veteranen 42,195 km, voor de cadetten 20 km en voor de pupillen 10 km. Bij de heren werden de eerste ronden in een straf tempo gereden met Martijn Tiemens op kop. Toen het tempo na ongeveer 10 ronden minder snel werd demarreerde Peter Groeneveld met Kai Immonen in het wiel. Omdat de Nederlanders en de Finnen het gat niet wilden dichten en de Tsjechen het niet konden werd het gat met het peloton steeds groter. Tijdens de wedstrijd kregen de steppers nog een enorme hoosbui over zich heen wat de wedstrijd nog spectaculairder maakte. De eindsprint tussen Kai en Peter werd gewonnen door de veel jongere Kai Immonen. De sprint om de 3e plaats werd gewonnen door Stephan Bouman voor de Tsjech Marek Kadlec. Stephan Bouman gaat in het Eurocup klassement nu aan de leiding met 3 punten voorsprong op Marek Kadlec en de winnaar van vorig seizoen Martijn Tiemens.
Bij de heren veteranen eindigde Hans Lamberink nu voor de Fransman Serge Cercleron en werd 2e  achter Mario Reijne die erg diep moest gaan nadat hij door de Europees Kampioen Tomas Pelc in de eerste ronde de hekken in was gereden.
Bij de dames senioren werd de wedstrijd door Rosanne Reijne gewonnen die in de vijfde ronde wegreed uit een kopgroep van vier rijdsters. Twee ronden later vond haar zusje Maxime het ook genoeg en demarreerde samen met de cadet Fiona Olthof van stepteam Twente. Nadat Fiona de wedstrijd bij de cadetten had gewonnen kon Maxime de wedstrijd rustig uitrijden. Dit kwam mede door een val van de op dat moment op de 3e plaats rijdende Hermien Koers. Margo van Ekeren steeg hierdoor een plek en behaalde een prachtige 3e plaats overall en een 1e plaats bij de masters. Ilonka Timmer die haar eerste wedstrijd in het buitenland reed werd 7e in een sterk bezet damesveld. Koen van Ekeren die steeds beter gaat rijden werd 3e bij de heren pupillen.
De volgende wedstrijd vindt plaats op 10 augustus a.s. in Almkerk en de laatste Eurocup wedstrijd en tevens het Europees Kampioenschap Criterium is eind van deze maand in Denemarken.
Pin It

Comments are closed.