Hoogtemeters voor Stepteam High Level – Van der Laan

De wedstrijd op de Nedereindse Berg maakte in 2011 voor het laatst deel uit van de Nederlandse stepcompetitie tijdens het EK steppen dat toen in Woudenberg en Nieuwegein georganiseerd werd. Het unieke aan dit ruim twee kilometer lange parcours is dat het gebouwd is op een oude vuilnisbelt, waardoor deze wielerbaan een maximaal hoogteverschil telt van maar liefst 18 meter. Een ongebruikelijke situatie voor de Nederlandse competitie.

IMG_0440

Direct na het startschot bij de heren kwam de inmiddels 22-jarige Stephan Bouman direct op kop en hield bewust het tempo laag. Dit resulteerde in een situatie waarin de eerste twee ronden geheel als peloton gereden werd. Hierna zette de Twentse Peter Groeneveld een versnelling in op de ferme klim naar het hoogste punt van het parcours en scheurde daarmee het volgende peloton aan flarden. De daardoor ontstane kopgroep bestond uit Jan van der Weerd, die debuteerde binnen de kopgroep, de sterke veteranen Reijne en Groeneveld en de Europese titelhouders Stephan Bouman en de Duitse Niklas Rother.
Halverwege de wedstrijd besloot Groeneveld dat het tijd was voor een demarrage en gebruikte hiervoor opnieuw de klim als scherprechter. Hij wist hiermee een ontsnapping uit de kopgroep klaar te spelen. Het sprintvermogen van Bouman legde hem geen windeieren en reed naar Groeneveld toe. De daarop volgende ronden wist dit duo een voorsprong op te bouwen van bijna vier minuten op Reijne, die de derde positie had geclaimd en deze niet meer afstond aan zijn achtervolgers. In de laatste ronde gebruikte Bouman de inmiddels beruchte klim tegen zijn sterke concurrent, kon wegrijden bij Groeneveld en kwam met een voorsprong van 11 sec. zeer tevreden over de finish.
Alsof het was afgesproken werd ook in de dameswedstrijd vanaf de start het tempo bewust laag gehouden. De deelnemers, veelal onervaren met dit kaliber van wedstrijden, spaarden zichzelf voor dat wat komen ging. “Je rijdt natuurlijk in eerste instantie voor je eigen team en probeert daarbij de groep zo lang mogelijk bij elkaar te houden. Gedurende zo’n wedstrijd vallen er iedere ronde een paar rijders uit de kopgroep.” aldus Maxime Reijne, die samen met haar zus Rosanne grotendeels verantwoordelijk was voor het feit dat de dames van High Level tot ver in de wedstrijd mee konden komen met de normaliter sneller geschatte dames.
Nadat de wedstrijd hard gemaakt was wilden de gezusters Reijne nog eens flink aan de boom schudden om hiermee ook de concurrenten van Margo van Ekeren te lossen. Helaas kon Van Ekeren zelf deze tempoversnelling niet bijbenen en moest het de rest van de wedstrijd zonder haar teamgenoten weten te redden. Wat overbleef in de kopgroep was de risicobezetting van de Overijsselse sprintkampioene Hermien Koers en de Woudenbergse zussen. In een perfect uitgevoerde poging van de Reijnes om Koers te lossen sloeg helaas het noodlot toe voor Maxime. Door materiaalpech kwam zij enkele seconden stil te staan waardoor Koers ruim voorsprong maakte. Het was voor de Woudenbergse toprijdsters niet meer mogelijk om in haar wiel te springen en moesten Maxime en Rosanne het doen met respectievelijk een zilveren en bronzen medaille. Van Ekeren leverde een zware strijd met de Twentse Agnes Bossink, maar was sterk genoeg om boven haar te eindigen.
IMG_0569
Net als bij de volwassenen mochten ook enkele jeugdleden van High Level hun opwachting maken op het erepodium. Jamie-Lynn van Dijk (11) werd eerste in haar categorie en versloeg zelfs haar mannelijke leeftijdsgenoten. Maj Everloo volgde haar teamgenote en ging er met een zilveren medaille vandoor. De Rijswijkse Niels van Ekeren (13) verovert keer op keer het goud en wordt nu al gezien als favoriet van de toekomst.
Pin It

Comments are closed.