High Level sterk in slotweekend Eurocup

Het zou een weekend worden waarin alles zou kunnen gebeuren. Na drie zware Eurocup-weekenden in mei, juni en juli was er in de herencompetitie een situatie ontstaan waarin de uitslagen van het laatste en afsluitende weekend doorslaggevend zouden zijn. Op een steenworpafstand van het Deense Kopenhagen werd de Europese competitie in het laatste weekend van augustus afgesloten in Ganløse.Al een aantal weken stond de Woudenberger Stephan Bouman (22) op de eerste positie in de strijd om de Eurocup. Toch hadden de nummers twee en drie in deze competitie nog lang niet definitief verloren. Het weekend wat bestond uit het Europees Kampioenschap criterium (13 km) en een duurrace door het zeer heuvelachtige Deense landschap. De eerste wedstrijddag werd er gestart met het criterium, dat in tegenstelling tot normale rondewedstrijden, ditmaal in lijn verreden werd.

 

2013-09-01_00210

 

Bij de dames zag de 18-jarige Maxime Reijne de even oude Duitse Liska Lanvers als haar grootste concurrent om de criteriumtitel. Hoewel zij Lanvers geen seconde uit het oog verloor, wist de 27-jarige Wenda Zuiddam uit Rotterdam haar aanval aan Reijnes aandacht te onttrekken. Zuiddam die specifiek traint op heuvelgebieden en bergen kwam met een ruime voorsprong solo over de finishlijn. Reijne bleek sterker dan Lanvers in het klimwerk en werd tweede in deze wedstrijd. De Rijswijkse (GLD) stepster Margo van Ekeren, welke rijdt voor High Level, was vrijwel het gehele criterium in een energieslurpende strijd om de Mastertitel met de Finse Kirsi Kathy. Pas in de laatste kilometer lukte het Kathy om een afstand met Van Ekeren te creëren en sleepte hiermee de titel in de wacht.

Doordat er geen doorkomsten waren bij de finish, was de situatie bij de heren lange tijd niet bekend bij de toeschouwers aan de meet. Enkele kilometers verderop had Bouman samen met enkele andere Nederlanders plannen gesmeed om de titel naar Nederlandse bodem te halen. Kai Immonen uit Finland en in bezit van de titel bij de heren, wilde deze graag prolongeren en besloot met een bizarre versnelling een gat te slaan met het peloton. Een kleine groep van achtervolgers, waaronder Bouman, probeerde door slim samenspel terug te rijden naar de koploper, maar gaven dit halverwege op en herbegonnen de strijd om de overige podiumplaatsen. De Tsjechische Marek Kadlec, die eerder al enkele keren in eindsprints van Bouman verloor, wilde dit niet nogmaals riskeren en ontsnapte twee kilometer voor het eind aan zijn achtervolgers. In een moedige poging om Kadlec terug te halen werd Bouman derde, enkele seconden achter Kadlec. Na de binnenkomst van deze senioren werd gespannen uitgekeken naar het slotakkoord van de heren veteranen. Ook hier bleek Nederland goede zaken te doen. De Woudenbergse Hans Lamberink behaalde een zilveren medaille achter land- en bondgenoot Martin Bonder, waarmee er reden was voor champagne in het Nederlandse kamp.

De 13-jarige Niels van Ekeren zette een buitengewone prestatie neer door met enkele seconden verschil als tweede binnen te komen achter de twee jaar oudere Italiaan Luca Prinsi. Dit duo wist zelfs sterkere tijden te rijden dan een groot deel van de volwassen deelnemers. Van Ekeren kijkt verwachtingsvol uit naar het volgende seizoen.

 

2013-09-01_00199

Na een flink portie welverdiende nachtrust maakte een ieder zich op voor de laatste wedstrijd binnen de Eurocupcompetitie 2013. Maxime Reijne had de afgelopen wedstrijden een dermate hoog puntenaantal verzameld, dat zij onmogelijk in de laatste wedstrijd haar leidende positie in het klassement zou kunnen kwijtraken. Zij besloot zich dan ook deze wedstrijd volledig te focussen op het resultaat van haar teamgenote Margo van Ekeren. Na 42 zeer vermoeiende en loodzware kilometers kwam dit tweetal als eerste over de finish. Van Ekeren, die op enkele seconden later binnenkwam dan Reijne, vertelt met tranen in haar ogen: “Een mooiere afsluiting van de internationale competitie had ik niet durven dromen. Wat is er mooier dan na maanden trainen als tweede te eindigen in het complete Europese damesveld.”.

Vol adrenaline ging ook Niels van Ekeren op de duurwedstrijd fris in de aanval tegen zijn grote Italiaanse concurrent. Na 23 kilometer moest de Nederlander opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats. Voorlopig was dit de laatste race tussen de twee rivalen. Prinsi stroomt volgend seizoen door naar de junioren categorie, waar hij Van Ekeren pas over twee jaar opnieuw zal treffen.

Het was inmiddels al duidelijk dat de veteranen heren Lamberink en Bonder geduchte tegenstanders zijn, wat in deze wedstrijd nogmaals werd bevestigd. Waar Lamberink op de eerste dag de tweede trede van het erepodium beklom, reserveerde hij deze plaats op de tweede dag voor Bonder, waarmee de rollen omdraaiden. De Duitse Andreas Guldner kon onmogelijk meegaan in het spel van de Nederlanders en werd derde.

Voor Bouman was deze afsluitende wedstrijd alles beslissend en van groot belang voor het winnen van de competitie. Goed voorbereid en volledig geconcentreerd startte hij aan misschien de zwaarste wedstrijd van dit seizoen. Hoewel hij halverwege de wedstrijd als tweede reed en daarmee de competitieoverwinning voor het oprapen lag, kreeg de Woudenberger materiaalpech en moest noodgedwongen de wedstrijd verlaten. Hiermee verloor hij de Eurocup aan zijn grote concurrent Marek Kadlec. Tevreden over de competitie, maar teleurgesteld in het resultaat, heeft de Woudenberger nog één doel voor ogen: het Nederlands Kampioenschap dat 14 september plaatsvindt in Kamperzeedijk, waarmee hij hopelijk de eerste plaats in de Nederlandse competitie wél op zijn naam kan schrijven

Pin It

Comments are closed.