Welke step heeft u nodig?

Een step kopen of bouwen?
Als u een step wilt zijn er twee mogelijkheden, kopen of zelf maken. Er zijn veel (web)winkels waar u snel en voordelig een autoped (step) voor volwassenen kunt aanschaffen. Een andere optie is natuurlijk om zelf een step te maken. Het was tot aan 1997 nog gebruikelijk dat het merendeel van de wedstrijdrijders op zelf gemaakte steps meededen. Na het opheffen van de 12,5 inch wielmaat werd het ook mogelijk om fabriekssteps te gebruiken voor wedstrijden. Desondanks zien we nog enkele zelfgemaakte steps tijdens wedstrijden. Het maken van een step is een technische klus maar zeker niet onmogelijk.

Wat is een goede step?
Het is belangrijk om allereerst te bepalen wat u wilt gaan doen met de step. Gaat u veel lange ritten maken zoals tourtochten of recreatieve trainingen of juist korte stukjes in de stad? Wilt u een grote, comfortabele step of juist een klein model dat u gemakkelijk kunt meenemen in de auto of trein? Er zijn veel mogelijkheden, het hangt er dus allemaal van af wat u met de step wilt doen. Voor wedstrijden kunt u het beste kiezen voor een lichte step.drie_1

Als u eenmaal weet wat voor stoort step u wenst kunt u op zoek gaan naar een step die bij u past. Het aantal autoped of step aanbieders is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dit heeft voor u als voordeel dat u meer modellen heeft om uit te kiezen. Let er wel op dat niet alle (mini)steps geschikt zijn voor weggebruik. Het is dus verstandig om goed te informeren of de step die u gekozen heeft wel geschikt is voor wat u ermee wilt. Zo zal een kleine mini step van de speelgoedwinkel meer bedoeld zijn voor kleine kinderen en niet om steptochten van vele tientallen kilometers mee te maken.

Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met een stepvereniging bij u in de buurt om informatie in te winnen over het type step dat u wilt. Het kan namelijk gebeuren dat de verkoper van de step ook niet voldoende kennis heeft over de verschillende soorten steps die verkrijgbaar zijn. In het bijzonder voor wedstrijdsteps kan het verstandig zijn om contact op te nemen met een stepvereniging. In sommige gevallen is het mogelijk om een aantal steps op de vereniging zelf uit te proberen zodat u een beter beeld krijgt van wat voor u het meest comfortabel is. Over het algemeen worden wedstrijdsteps veelal door het merk Kickbike gemaakt, we zien de laatste jaren echter ook merken als AW footbike, BCS en Ketam opkomen. Tot slot zijn er ook veel framebouwers die zich meer richten op de stepsport, op aanvraag kunnen zij een stepframe naar wens bouwen voor u.

AANDACHTSPUNTEN VOOR EEN NIEUWE STEP:

De constructie van de step
Let in het bijzonder of de step uw gewicht aan kan en of er geen uitstekende delen aan het frame zitten. Uitstekende delen zouden gevaarlijk kunnen zijn bij het afzetten of het zwaaien van de benen. Test altijd de remmen en de wielassen. Uw step zou minimaal een rem moeten hebben.

De hoogte van de step
Als u lange afstanden wilt gaan steppen is een lage plankhoogte erg belangrijk. Een lage plankhoogte zorgt ervoor dat u minder energie verliest en comfortabeler kunt blijven steppen. Informeer daarom altijd of de plankhoogte geschikt is voor u.

• Zoals de zadel van een fiets verstelbaar hoort te zijn, zo hoort het stuur van de step ook verstelbaar te zijn. Het verschilt per persoon en per gebruik welke stuurhoogte de voorkeur heeft. Wedstrijdrijders zullen over het algemeen kiezen voor een lage stuurhoogte terwijl de stadsrijder juist een hoge stuurhoogte zal wensen. Het is daarom belangrijk dat het stuur verstelbaar is zodat u dit voor elk gebruik kan aanpassen.

• Tot slot is het altijd verstandig om een stepevenement te bezoeken. U kunt hiervoor vragen stellen aan onze club.

 

steppem

Pin It