Blog Geersenstein groep

Deze blog is geschreven door Mary Maisan, fitness instructrice Geeresteingroep De locaties van Geeresteingroep in Woudenberg (SPC Geerestein) en Zeist (SPC Profit) bieden naast Fysiotherapie ook fitness aan, en in Zeist zijn er ook mogelijkheden voor Personal Training.  We werken op beide locaties ook nauw samen met sportverenigingen in de omgeving. Deze blog gaat over de samenwerking met Stepteam High Level in Woudenberg.3284353_ Een aantal jaren geleden werd ik gevraagd om de intakes te doen voor Stepteam High Level.

Ik moet eerlijk bekennen dat er allerlei beelden door mijn hoofd heen gingen van volwassen mensen op kleine stepjes, maar niets was minder waar. Ik ging de uitdaging aan, niet wetende wat ik kon verwachten.  Wat mij als eerst opviel was dat het stuk voor stuk heel serieuze sporters zijn die alles willen doen om te top te bereiken.  Ik was onder de indruk!

Het doel van High Level is om de winterstop fit door te komen door te fitnessen. Er word geïnventariseerd of er blessures zijn, en fysiotherapeuten Jacqueline Stoel en Sanne Groenen hebben een schema gemaakt met opbouw van kracht en intensiteit, wat aansluit op de belasting die steppen van het lichaam vraagt. Er wordt gekeken naar welke krachten er met steppen op het lichaam losgelaten worden, en deze spieren worden getraind, daarnaast is er aandacht voor coördinatie en uithoudingsvermogen.

Naast  ruim een uur krachttraining volgens hun persoonlijke eigen schema’s, komen we met de hele groep bij elkaar in de oefenzaal om core-stability training te doen. Het medische belang van core-stabiliteitstraining hebben we in een eerdere blog uitgelegd en kan je hier terug lezen. Steppen is, zoals atletiek, een individuele sport en iedereen is gericht op zijn/haar eigen prestaties. Iets waarvoor ik heel veel respect heb. De leden van High Level gaan serieus om met hun individuele trainingen. Maar daarnaast is de groepsdynamiek binnen de vereniging ook van groot belang! Ze gaan met z’n allen naar evenementen waar een ieder in zijn/haar eigen klasse en categorie presteert.

Dit word doorgezet in de wintertraining op onze praktijk. Door middel van gezamenlijk  core training, ontstaat een moment van samen zijn met één doel voor ogen en teambuilding; Ondanks de pittige workouts wordt tijdens het trainen ook gelachen! Na de core training doen we een cooling down door middel van rek- en strekoefeningen. Naast kracht en core training is het soepel houden van de spieren erg belangrijk. Net zoals een warming-up is een cooling down van groot belang om fit te blijven. Het is voor mij als fitnessinstructrice leuk om sportspecifiek een team te begeleiden, en ik ben trots dat ik een kleine bijdrage kan leveren aan hun topprestaties. Mary Maissan

Steppen; een sport voor iedereen!

Blog geschreven door Mario Reijne en Jasper Stringa van Stepteam High Level In de zes jaar sinds Stepteam High Level werd opgericht heeft de Woudenbergse vereniging op meerdere fronten bijgedragen aan de ontwikkeling van de stepsport. De steps zien er heel anders uit dan voorheen, omdat na de wedstrijdsteppers nu ook de grote fabrikanten van steps over de hele wereld het voorbeeld van High Level hebben gevolgd door een groot achterwiel te monteren. De Europese top kwam in 2011 naar Woudenberg om te strijden voor de felbegeerde Europese titels, waardoor er een groot netwerk is opgebouwd met stepliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Waar er vroeger door veel steppers gesport werd in loszittende shirts en broekjes rijden de wedstrijdrijders inmiddels in snelpakken gemaakt van powerlycra.3460921_ In samenwerking met Sport- en Paramedische Centra Geeresteingroep heeft het stepteam de laatste jaren een volgende stap gezet om te professionaliseren. Door core stabiliteitstraining kan de afzet, waar een stepper uiteindelijk de snelheid uit moet halen, veel efficiënter worden gemaakt en met behulp van krachttraining kan ook een krachtigere afzet gerealiseerd worden. Hoewel steppen over het algemeen een sport is waarbij weinig blessures voorkomen kunnen er bij elke sportieve beweging kleine pijntjes optreden. Bij steppen manifesteert zich dit vaak in de spieren in de onderrug. Met behulp van gerichte training om deze spieren te versterken is het aantal klachten drastisch verminderd.

Ook op het gebied van rekken en strekken zijn er flinke stappen gezet. Waar dit doorgaans geen deel uitmaakte van de trainingen is dit een standaardonderdeel geworden van elke sessie, waardoor de flexibiliteit verbeterd is. Aangezien er geen boeken bestaan waarin verteld wordt hoe je een steptraining moet uitvoeren kunnen High Level en de Geeresteingroep samen een belangrijke rol vervullen in het opzetten van een verstandig en effectief trainingsregime waarin met behulp van hartslagmeters nuttige informatie gewonnen kan worden. Een aspect hiervan is het indelen van een wedstrijdseizoen. Het stepseizoen kent doorgaans meerdere belangrijke evenementen, zoals een Europees of Wereldkampioenschap en de jaarlijkse nationale kampioenschappen. Juist bij deze wedstrijden zal er gepiekt moeten worden, waardoor de conditie, maar zeker ook de frisheid, optimaal moet zijn.

Bij steppen is de belasting voor gewrichten beperkt vergeleken met veel andere sporten, omdat niet het hele lichaamsgewicht op de enkels en knieën terecht komt. Hierdoor vinden veel mensen in steppen een interessant alternatief voor de wat bekendere sporten. Bijkomend voordeel is dat de calorieverbranding en conditieopbouw erg hoog ligt in verhouding met veel andere duursporten. Om de techniek tot in de puntjes verfijnd te krijgen is begeleiding nodig van een ervaren trainer, maar in principe kan iedereen op een step stappen en wegrijden. De drempel om ermee te beginnen is daardoor laag voor mensen die het eens willen proberen.

Met name ook voor deze sportievelingen is er sinds enkele jaren een stepgroep voor mensen die op een recreatieve manier met hun sport bezig willen zijn door een of meerdere keren per week met een gezellige groep te trainen of een mooie tourtocht te rijden. Dit kan variëren van een rit van 30 kilometer tot enorme uitdagingen zoals de stepelfstedentocht waar een afstand van 230 kilometer moet worden overwonnen. Is de interesse gewekt? Kijk dan eens op www.stepteamhighlevel.nl of vraag aan de medewerkers van de Geeresteingroep naar verdere informatie.

Pin It