304,35 km gestept van Woudenberg naar Bolsward

Na de vele voorbereidingen was het zaterdag 5 juli dan zo ver – W2B. 304 km. langs 5 stepteams. Samen met Marieke zijn we een aantal maanden bezig geweest om één en ander in elkaar te knutselen.

Nu kun je best wel lange steptochten doen in Nederland (denk hierbij aan Monster van Brabant (±240 km.), Step11Steden (±230 km.), Winter 11Steden (±205 km.) en IJsselmeeronde (±240 km.), maar niet verder.
Eind vorig jaar heb ik zelf al eens (grotendeels in groepsverband, redelijk eenvoudig) 354 km. in 24 u. afgelegd, dus het idee was om een 300 km.+ te organiseren.

Idee voor de verzorging was dat de stepteams die we ‘aandeden’ ons van enige verzorging voorzagen. Nu, dat hebben we geweten (daar over verder meer). Tussen de stepteams hadden we voor wat basis spullen gezorgd die in een aanhanger (Madventure) werd vervoert door Johan Overvest met zijn auto. Op de fiets werden we begeleidt door Norbert Geels (tot Wilsum) en Hermien Koers (Wilsum-Bolsward).
Vanaf Hengelo reed Agnes Bossink mee met de auto en deze spotte we veelvuldig onderweg.

Deze uitdaging werd aangegaan door: Roel Haveman, André Thiemann, Hans Lamberink, Ron Jobse, Suzan Kroontje, Arnold de Lange, Linda Leysen, Robert Witteveen, Frans van der Net, Carianne van Harten, Adriaan Ringoir, Marieke Lugt, Rodger Hulsebos

Vrijdag druppelden de deelnemers binnen bij de startlocatie. Deze was bij Madventure in Scherpenzeel (Robert Dam). Leuk detail was dat Mario Reijne ons kwam uitzwaaien. Daar ik druk was met de organisatie, was ik helemaal mijn eigen bidons vergeten. Maar de route voerde ons nagenoeg langs mijn huis, dus dit was snel opgelost.?
Na een kort praatje startten we om 18:00 u..

De indeling qua rustpunten was: elke 20-25 km. korte rustmomenten van ±10 min. en bij de stepteams een lange rust van ±30 min..
De route ging als eerste via Overberg, Veenendaal, Rhenen naar Opheusden waar we onze eerste korte stop hadden.
Hierna verder langs de Rijn naar Arnhem waar de 2e korte rust was (inmiddels 45 km. gehad).

Ook hier weer een korte dus na 10 min. weer door, en omstreeks 22:00 u. kwamen we na ±67 km. in Doesburg. Joke van Zijtveld en Menanynke Hulshof-Schippers stonden luid applaudisserend op te wachten. De verzorging : Stepteam Doesburg staat bekend om hun mosterdsoep, in 1 woord HEERLIJK!!!. Daarnaast nog pasta en gesneden brood. Volgens mij stapten we met extra kilo’s op de step.


Omstreeks 22:40 u. vertrokken we richting stepteam Hengelo. Inmiddels was het begonnen met schemeren en dus de verlichting werd aangezwengeld. Daar we goed doorstepten lagen we voor op schema. De route ging vervolgens door naar Hengelo (Gld) en Ruurlo waar we onze korte pauze weer genoten. En op naar het altijd gezellige St. Isodorushoeve, beetje kort na de vorige korte stop, maar anders werd het iets te lang naar Hengelo. Stepteam Hengelo op de hoogte gebracht dat we ‘ietje’ eerder in Hengelo aankwamen en wel hier kwamen net iets voor 2:30 aan.

Vincent en Jolanda ontvingen ons bij Gooiker Steps en dit is een waar Walhalla voor steppers. Overal waar je kijkt zie je steps. De verzorging hier was tevens een feestje. Pasta, pannekoeken, vla, fruit een waar feestmaal. Om ±2:50 vertrokken we weer de Twentse nacht in. Op naar Borne (waar het enige navigatievermogen beproefd werd) en in Almelo stond Johan met zijn gevolg weer opgesteld op de gewenste plek.
Tijdens mijn verkenning eerder dit jaar en de oefentocht, was het Overijsselse kanaal een ietwat langdradige, saai deel; van de route. Nu viel dat enigszins mee : waarschijnlijk dat we én de wind mee hadden én dat het weer licht begon geworden.

Het kanaal volgend voerde ons langs Daarle en Hankate naar Lemelerveld. Hier een korte pauze en troffen hier de ouders van Norbert. Een leuke en enthousiaste onderbreking in het nogal rustig Lemelerveld. Het kanaal verder volgend (was echt een lang kanaal(!)) kwamen aan in Zwolle. Nabij het station stond de fanclub van Carianne en Marieke hen hier op te wachten. inmiddels ±197 km, gehad en het ging nog steeds perfect. Tevens nog steeds voor op het schema.

Na Zwolle voelden we de wind lichtelijk tegen. Na 207 km. kwamen we aan in Wilsum waar Hermien Koers en Diana van de Weerd namens stepteam Zwolle ons op stonden te wachten. Ook hier weer een feestmaal. Vla, pasta, fruit, noem het maar op. Hier namen we afscheid van Norbert Geels die ons perfect heeft begeleidt en nam Hermien het stokje over.
Dit was de laatste lange stop.
Bij Wilsum draaiden we de dijk op en mochten vol tegen de wind in. Dus dit betekende grote sterke ruggen voor.

Vanaf hier werden de afstanden tussen de korte pauzes korter en via Kampen kwamen zo in Ens. Na 10 min. weer door.
In de meestal prachtige polders landschappen kom je minder plaatsen tegen en zo kwamen we na 10 km. aan in Emmerloord. Hier toch maar even een ingelaste korte pauze vanwege de afstand naar de volgende korte stop.
Vrij snel weer door naar Lemmer (jawel we hadden inmiddels de Friese gronden bereikt).
Inmiddels hadden vele van de groep een afstand PR bereikt, nl. 251 km.
Uit ervaring wist ik dat vanaf hier, gaande richtig noordelijke richting, meestal veel wind tegen staat.
Dat was nu niet anders.
Via Nijemirdum en Oudemirdum bereikten we Rijs. Naar de lucht kijkend, kwamen we tot de conclusie dat we hoogst wss wel wat neerslag konden verwachten.


En dit keer had buienradar wel gelijk. Gelukkig maar voor een uurtje, maar wel met wind tegen.
Via Hemelum, Warns en Molwerkum kwamen we bij hier de dijk op.

Het begon met een beetje wind mee, maar nee toch niet, dan maar weer tegen (!) Aangekomen in Hindeloopen regende het dus nog steeds, persoonlijk voordeel vond ik, dat we niet lang rustten en dus vlot weer door konden. Hier was tevens de laatste korte stop.

En dus naar Workum. Voor velen was de route inmiddels bekend terrein geworden (step11steden) en maar ik had de route toch net even anders gemaakt.?
Hierna dus Parega en Tjerkwerd. Net voor Bolsward even alles weer zo als mogelijk weer in de juiste vorm duwen, kleding recht, make-up goed en Bolsward binnenrijden.
Om 16:07 u. finishten we bij hotel de Groene Weide.
Veel familie, kennissen, bekenden etc. aanwezig. Omdat een ieder natuurlijk redelijk moe was, vond ik handig om het officiële gedeelte z.s.m. af te wikkelen. Dus foto’s, bedankwoorden en beloning.
Stepteam Bolsward had met het hotel een eerlijke maaltijd geregeld en we konden zelfs douchen.
Nog even lekker na gekletst en zo ging een ieder zijn eigen weg weer.

Voor de data-fetisjisten :
– afstand : 304,35 km.
– finishtijd : 16:07 u.
– stepgemiddelde (bewogen) : 18,3 km/u

Overige data :
– geen lekke banden
– geen ernstige letsels
– grotendeels perfect weer

Maar het meest belangrijke :
– het was een feestje
– de één had het soms en/of vaker wat moeilijker dan de ander, maar daar waar nodig hielpen we elkaar

Als laatste wil ik de sponsors bedanken, dit zijn :
– Pavel Werner namens Mibo
– Amfico
– Vincent Gooiker
– Fit20 Zwolle